Koulutehtävän tiimoilta syötin hakukoneeseen nimeni ja yllätyin, kuinka vähän minusta löytyi materiaalia. Saman nimisiä henkilöitä on Suomessa useita, joten sekin vaikutti tulokseen. Löysin oikeastaan vain facebookin profiilikuvan ja asuinpaikkakunnan, joka sekin oli vanha.

 

Olen kuitenkin sitä mieltä, että ihmisten elämästä pystyy etsimään netistä aika paljonkin tietoa. Omien tietojen vähyyden vuoksi etsin tiedot myös miehestäni. Hänestä tuli haulla useampi valokuva, tiedot työpaikasta sekä tieto siitä, että hän myös opiskelee ja opiskeluala. Enemmän penkoessa löytyi myös tietoa vanhasta urheiluharrastuksesta sekä opinnäytetyö.

 

Tietoa tosiaan löytyy paljon, mutta ihmisistä sitä etsiessä täytyy muistaa monta asiaa: Saman nimisiä henkilöitä voi olla useita ja tieto voi olla vanhaa.  Omiin tietoihin voi yrittää vaikuttaa kieltämällä niiden julkaisu sekä omien rekisteritietojen pyytäminen organisaatiolta ja niiden poistamispyyntö.  Toki kaikkea tietoa ei mitenkään pysty kokonaan poistamaan. Jos työskentelee ammatissa, jossa joutuu olemaan esillä ja ihmisten saatavilla, omien tietojen löytyminen netistä on hyödyllistä. Mielestäni jollain tapaa julkisuudessa olevasta henkilöstä tulisi löytyä somesta edes perustietoa, koska nykyään se on kuitenkin väylä, josta ihmiset tietoa hakevat. Siihen en kuitenkaan usko, että henkilöllä täytyy olla jatkuvaa, päivittäistä sometilien päivitystä. Toki osa ihmisestä varmasti kokee, että aktiivisuus somessa tuo vaikkapa poliitikon lähemmäksi kansaa, jos tämä on aktiivinen sosiaalisessa mediassa.

 

Vaikkei kaikkea tietoa itsestään voi poistaa, voi kuitenkin vaikuttaa siihen, millaisena verkossa näyttäytyy. Paljon on ollut puhetta siitä, että ihmiset esittävät verkossa jotain muuta kuin ovat, tuovat esille vain positiivisia asioita ja käsiteltyjä kuvia, jotka vääristävät todellisuutta. En oikein ymmärrä miksi tämä koetaan ongelmaksi, sillä samalla tavallahan ihminen pystyy feikkaamaan myös tavallisessa arjessa. Kodista ulos astuessa voi olla laitettuna viimeisen päälle ja vaikkapa työpaikalla keskustella aina vaan mukavista asioista elämässään. Tietenkin jos henkilö itsekin alkaa uskoa illuusioon omasta elämästään ja unohtaa mahdolliset arjen velvoitteet ja realiteetit, voi tästä koitua hankaluuksia yksilölle. Ja ihmisille, jotka päivittelevät toistensa someen tuottamaa kuvaa, voisi kertoa, että tällaista satuilua tämä vaan nyt joillakin on. Ennemminkin näkisin, että panostaa tulisi viestintäkasvatukseen ja somelukutaitoon.